Interview over IJspaleis op www.bloei.info

Aanstaande zondag 12 november 2017 is de voorstelling ‘IJspaleis’ van plan d- te zien in Theater de Veste. Het is een dansvoorstelling waarin vijf dansers zich bewegen in een wereld van ijs. Als blogger voor Bloei sprak ik met de choreograaf en concept bedenker Andreas Denk over de voorstelling, om meer te weten te komen over de achtergrond ervan.

VANWAAR IJS?

Het idee voor de voorstelling ontstond al weer een tijdje geleden toen er in het nieuws kwam dat er DNA van een mammoet gevonden was in het ijs. Dit nieuwsbericht liet Andreas maar niet los en deed hem denken aan oude herinneringen die we allemaal wel eens hebben. Die we misschien wel hebben weggestopt. Dit is echter een thema dat moeilijk uit te beelden is. Maar het concept ontwikkelde daarna zich door tot de concrete vraag: “Wat als alle omstandigheden opeens veranderen, hoe reageer je dan? Pas jij je aan? Laat je het over je heenkomen en doe je niets, of …..”

Dit is dan ook wat er in de voorstelling gebeurt en wordt uitgebeeld. In het leven van de dansers verandert de fysieke omgeving. Het wordt plotseling heel koud, zo koud dat je bijna bevriest. Zou jij dit dan gewoon laten gebeuren? De dansers niet lijkt het, zij passen zich namelijk aan en transformeren zich tot pinguïns. Maar is dit wel echt of is dit toch een droom? Dát laat de voorstelling over aan het publiek.

Het is vooral een poëtische transformatie en een abstracte oplossing van een probleem, namelijk het veranderen van de temperatuur. Als pinguïns zijn de dansers veilig in de ijskoude omgeving. Dit leidt wel tot een heel andere leefsituatie. De pinguïns maken allerlei grappige capriolen. Ze lopen bijvoorbeeld raar, er is zelfs een heel dominante koningspinguïn in de groep.

MUZIEK VAN KRAKEND IJS

De voorstelling is heel levendig en de dansers dansen op muziek. En niet zomaar muziek. Het is namelijk muziek van krakend ijs, van smeltend ijs en ruisende wind langs ijs. Deze bijzonder geluidscollages worden gecombineerd met klassieke muziek van Purcell. Ook zijn er live gezongen liedjes over herkenbare emoties. Dit lijkt me een bijna magische sfeer geven aan de dansvoorstelling.

DECOR ZÓNDER IJS

Grappig genoeg vindt de dansvoorstelling plaats in een decor waar écht ijs overbodig is. Er wordt een ingenieus decor in de vorm van een driehoek uitgevouwen op het podium tot een landschap van ijsrotsen. Hierbinnen bewegen de dansers zich. Met video animaties spreken ze daarnaast op een abstracte manier de verbeelding van de kijkers aan. De illusie van een poollandschap wordt hiermee opgewekt. Écht koud in de zaal zal het dus niet zijn gelukkig.

SUPER ENTHOUSIAST

De voorstellingen van Stichting Plan-D gaan over herkenbare situaties die dusdanig bijzonder verbeeld worden dat de kijker zich opgenomen voelt in de voorstelling. De voorstellingen zijn toegankelijk en kun je deze zonder enige voorkennis bekijken. Laat het vooral over je heenkomen en geniet van het geluid, de beelden, de dans.

Na het gesprek met Andreas Denk ben ik zelf super enthousiast geworden over de voorstelling! Er zit een mooi verhaal achter deze dansvoorstelling. Ook merkte ik in het gesprek met Andres Denk dat er zo goed is nagedacht over de voorstelling. En er gaat een enorm voortraject aan de voorstelling vooraf. Daar sta je als bezoeker vaak niet eens goed bij stil. Dit maakt me wel extra nieuwsgierig. Ik ga aanstaande zondag samen met mijn dochter van zeven jaar naar de voorstelling en ik heb er nu al zin in! Ga je mee!?

PRAKTISCHE INFORMATIE OVER HET IJSPALEIS

De voorstelling IJspaleis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en vindt plaats op 12 november van 14.30 tot 15.30 uur. Bij het Theater de Veste koop je een kaartje vanaf €11,50 voor de voorstelling. De entree is voor kinderen inclusief een beker limonade na afloop.